Menu

Behandeling bij de podotherapeut

U bent hier: HomeBehandelmethodes
Als u voor de eerste keer bij de podotherapeut komt, dan kan dat met een verwijzing of door zelf een afspraak te maken. Neem bij het eerste onderzoek uw legitimatiebewijs, het verzekeringspasje en schoenen die u veel draagt of waarin u klachten krijgt mee. Dit kunnen ook werk- of sportschoenen zijn.

Veel toegepaste behandelingen

Afhankelijk van de klachten die vanuit uw voeten te herleiden zijn, heeft de podotherapeut verschillende behandelingen. Voor sommige klachten zijn zelfs meerdere behandelingen mogelijk. Graag leggen we per behandeling uit wat het voor u betekent.

In behandeling bij de podotherapeut

Tijdens het eerste onderzoek zal er eerst een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) plaats vinden, hierin wordt zeer uitgebreid op de klacht in gegaan. Waaneer heeft u klachten, hoelang heeft u al klachten, wanneer worden de klachten erger, hoe zijn de klachten ontstaan? Zijn enkele voorbeelden van vragen die tijdens de anamnese aanbod komen.

Na het de anamnese zal er een uitgebreid onderzoek plaats vinden, geheel afgestemd op u klachten. Dit onderzoek kan bestaan uit een palpatie (het uitwendig paleren met de hand of handen bevoelen van de te onderzoeken delen van het lichaam), functieonderzoek (hierbij worden o.a. de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten in de voeten en enkels onderzocht. Indien nodig wordt ook een functieonderzoek van de knieën, heupen en/of rug uitgevoerd.), ganganalyse (hierbij wordt gekeken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en indien nodig ook naar de beweging van de knieën, heupen en romp), podoscopie (een podoscoop is een lichtbak, waarin op de bodem een spiegel is geplaatst. Staat iemand op deze lichtbak dan kan de podotherapeut de onderkant van de voeten via deze spiegel bekijken. De podoscoop wordt gebruikt om de drukverdeling van de voetzool te laten zien en te beoordelen.) en een schoeninspectie (bij schoeninspectie kan vaak nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk.)

Na het onderzoek wordt er door de podotherapeut een conclusie getrokken uit het gedane onderzoek, naar aanleiding van deze conclusie zal er een behandelplan in overleg met u worden opgesteld. Dit behandelplan wordt, indien u akkoord gaat, direct inwerking gezet.

Na het al dan niet starten met de behandeling zal er een vervolg afspraak gepland worden. Soms wordt deze afspraak gebruikt als controle voor de therapie en soms om te kijken hoe het met u gaat, want de podotherapeut wil weten hoe het met u klachten gaat.

Heeft u vragen over uw behandeling bij de podotherapeut? Neem contact met uw dichtstbijzijnde praktijk.