Artrose in de enkel, het bovenste spronggewricht (BSG of talo fibulare), is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Klachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose in de enkel is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.
Bij artrose in de enkel is er vaak sprake van de zogenoemde opstartklachten. Bij het opstaan uit bed in de ochtend voelt de enkel stijf aan en kan er een stekende pijn optreden. Traplopen is vaak pijnlijk. Ook kunnen klachten in de enkel optreden bij hurken, fietsen en het lopen van lange afstanden. De gehele enkel voelt ‘dof’, maar de klachten kunnen zich soms ook alleen aan de binnen- of buitenzijde van de enkel bevinden. Ook kan de enkel aanvoelen alsof deze ‘op slot’ zit.
In de volksmond wordt artrose veelal door elkaar gehaald met slijtage, terwijl dit niet terecht is. Slijtage ontstaat door veelvuldig gebruik van de gewrichten en hoort dus bij een natuurlijk verouderingsproces. Bij artrose is dat niet het geval. Bovendien neemt bij slijtage alleen de hoeveelheid van het gewrichtskraakbeen af, maar is er geen structuurverandering. Bij artrose verandert de structuur van het gewricht: er kunnen zwellingen, ontstekingen, voelbare knobbels en benige uitsteeksels ontstaan.
Het bovenste spronggewricht is een gewricht dat tijdens het lopen een glij/rol beweging maakt. Het gewricht bestaat uit de talus en de tibia. Tussen deze twee botdelen bevindt zich een laagje kraakbeen, om het gewricht soepel te laten bewegen. Bij artrose neemt dit kraakbeen in kwaliteit af en wordt de beweging minder soepel en pijnlijk. Ook kunnen zwellingen, ontstekingen en voelbare knobbels in het gewricht ontstaan. Het ontwikkelen van artrose in het enkelgewricht is een langzaam proces met verschillende mogelijke oorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Artrose gaat helaas niet over en zal na verloop van tijd erger worden. U kunt de pijn in uw enkel verlichten door op goede, stevige schoenen te lopen. Houd daarnaast rekening met de belasting van uw enkel. Is er sprake van overgewicht, dan kan gewichtsverlies voor pijnvermindering zorgen. Komt u hier zelf niet uit, of merkt u geen pijnvermindering? Dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon, uw voetfunctie en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Het is belangrijk dat de spieren rondom het enkelgewricht sterk zijn, zodat het gewricht minder hard hoeft te werken. Om uw enkel te ontlasten, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Een podotherapeutische zool kan helpen om de druk te verplaatsen van het slechte gedeelte van het enkelgewricht naar het goede gedeelte van het gewricht. Daarnaast zal de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies geven, waarmee uw enkel zoveel mogelijk ontlast wordt. Ook kan fysiotherapie geadviseerd worden.