Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Artrose aanwezig in het gewricht van de grote teen leidt meestal tot een bewegingsbeperking. Ook is het mogelijk dat de grote teen in dat geval scheef staat, ook wel hallux (abducto) valgus genoemd. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Klachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.
Bij artrose in het grote teengewricht treedt er een stekende en zeurende pijn op ter hoogte van het gewricht. De pijn treedt met name op tijdens het lopen en het buigen van de teen is pijnlijk, bijvoorbeeld bij het traplopen of het dragen van hoge hakken. Afhankelijk van de stevigheid van de loopzool van de schoen kan de pijn erger of minder erg worden. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met een knobbel ter hoogte van het grote teengewricht (exostose). Deze knobbel kan rood en warm zijn.
Het gewricht van de grote teen bestaat uit het middenvoetsbeentje en de grote teen zelf. Door primaire artrose (leeftijd) en/of secundaire artrose (reuma, jicht, breuk, hallux valgus, etc.) is het ‘gewrichtssmeer’ verdwenen en kunnen er vormveranderingen in het gewricht plaatsvinden. Hierdoor wordt het grote teengewricht minder soepel en kan het minder goed bewegen. Mogelijke oorzaken van artrose in het grote teengewricht zijn:
Artrose gaat niet over, maar er zijn wel mogelijkheden om de pijn in uw grote teengewricht te verlichten. De juiste schoenen zijn erg belangrijk bij artrose in het grote teengewricht. Zorg voor goede, stevige schoenen met een stijve loopzool. Draag geen te krappe of te smalle schoenen. Houd daarnaast rekening met uw belasting.
Komt u hier zelf niet uit, wordt de pijn niet minder of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de beweging in uw teengewrichten. Ook wordt er een drukmeting gedaan, waarmee de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan in kaart wordt gebracht. De podotherapeut kan een combinatie maken van een geschikt schoenadvies en bijvoorbeeld podotherapeutische zolen. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van de voet en ondersteunen en ontlasten het grote teengewricht, waardoor de pijn minder kan worden. Er komt minder druk op het pijnlijke grote teengewricht te staan. Eventueel kan er een extra verstijving in of onder de schoen geplaatst worden.