Menu

Artrose heup

U bent hier: HomeKlachtenHeupArtrose heup

Artrose in de heup (coxartrose) is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Kraakbeen houdt het oppervlak tussen twee gewrichten glad, waardoor het gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose neemt dit kraakbeen in kwaliteit af of is het beschadigd. Bij artrose in de heup is er minder kraakbeen aanwezig tussen de kop van het bovenbeen (femur) en het bekken. Hierdoor kan het heupgewricht minder goed bewegen en kan pijn ontstaan. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Pijnklachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen artrose heup

Bij artrose in de heup is er vaak sprake van de zogenoemde ‘opstartklachten’ of ‘startstijfheid’. Na een langere periode van rust, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed in de ochtend of na lang in een stoel te hebben gezeten, voelt de heup stijf aan. U kunt daarbij een scherpe, stekende pijn ervaren. Het draaien van de heup of het naar buiten bewegen van het been is vaak pijnlijk.

Oorzaken artrose heup

Bij artrose in de heup (coxartrose) is er steeds minder kraakbeen aanwezig tussen de kop en de kom van het heupgewricht. Hierdoor ontstaat steeds meer ‘bot-op-bot contact’. In veel gevallen is de oorzaak van artrose in de heup onbekend. Pijnklachten ontstaan vaak pas op latere leeftijd, maar de slijtage is meestal al jaren aan de gang. Mogelijke oorzaken van artrose in de heup zijn:

  • Beenlengteverschil
  • Heupdysplasie
  • Overgewicht
  • Reuma
  • Veel en zwaar sporten
  • Zware werkzaamheden

Behandeling artrose heup

Het is belangrijk dat u rekening houdt met de belasting van uw heupen. Zwemmen kan een goed alternatief zijn om te sporten wanneer er sprake is van artrose in de heup. De juiste schoenen kunnen soms ook pijnverlichting geven. Komt u hier zelf niet uit of merkt u geen of te weinig verbetering? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut doet een heuponderzoek en onderzoekt de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of benen, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen tijdens het lopen en het staan. De belasting op uw heupen wordt hiermee ook beïnvloed, waardoor het mogelijk is dat de pijn in uw heupen minder wordt. Als blijkt dat er sprake is van een beenlengteverschil kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden om beide benen evenredig te belasten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden. U kunt een röntgenfoto laten maken om de aanwezigheid van coxartrose aan te tonen.

Meest toegepaste behandeling bij Artrose heup
× Hoe kan ik u helpen?