Menu

Artrose middenvoet

U bent hier: HomeKlachtenVoetArtrose middenvoet

Artrose in de middenvoet is een aandoening waarbij het kraakbeen tussen twee botdelen in kwaliteit achteruit is gegaan. Kraakbeen zorgt ervoor dat een gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en zachter. Hierbij kunnen de gewrichten ook veranderen van vorm. Bij artrose in de middenvoet is er minder kraakbeen aanwezig tussen twee kleine botjes in de middenvoet. Het hierbij om Os cuneiforme medialis en Metatarsale I. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Klachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen artrose middenvoet

Bij artrose in de middenvoet is vaak een knobbel zichtbaar op de wreef van de voet. Er is vaak sprake van een stekende pijn. Pijnklachten zijn voornamelijk aanwezig bij het opstaan na rust (de zogenoemde opstartklachten). Herkenbare momenten zijn het opstaan uit bed in de ochtend of na een tijdje in een stoel te hebben gezeten. Er is dan een stekende pijn aanwezig in het midden van de voet en de voet kan stijf aanvoelen. Bij veel lopen, traplopen en hurken wordt de pijn erger.

Oorzaken artrose middenvoet

De oorzaken van het ontwikkelen van artrose in de middenvoet lopen erg uiteen en over het algemeen is deze onbekend. Mogelijke oorzaken van artrose in de middenvoet zijn:

  • Afwijkende voetstand
  • Ongeval waarbij een botbreuk is ontstaan
  • Vaak lopen op hoge hakken
  • Reuma
  • Sporten waarbij veel gesprongen wordt
  • Standsafwijking

Behandeling artrose middenvoet

Kraakbeen kan niet zelf herstellen. Artrose in de middenvoet gaat dus helaas niet over en zal na verloop van tijd erger worden. Wel kunt u de pijn in uw voet zoveel mogelijk verlichten. Rust houden en schoenen met een stevige zool kunnen hierbij al erg helpen. Mocht u hier zelf niet uitkomen, dan kan het verstandig zijn een afspraak bij een podotherapeut te maken.

De podotherapeut kijkt samen met u naar een passende behandeling. De behandeling bij de podotherapeut richt zich op het verminderen van de pijnklachten en het afremmen van de artrosevorming. Om de druk onder uw voet beter te verdelen en uw voet- knie- en heupstand te beïnvloeden, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen maken. Deze zolen ondersteunen het aangedane gewricht, waardoor de hoeveelheid belasting die uw voet aankan, kan worden vergroot en u minder pijn heeft. Indien nodig kunnen er in overleg met de podotherapeut orthopedische (aangepaste) schoenen gemaakt worden.

Meest toegepaste behandeling bij Artrose middenvoet
× Hoe kan ik u helpen?