Het compartimentsyndroom, ook wel het Anticus Logesyndroom, is een klacht in het onderbeen die ontstaat door overbelasting. De pijn in het onderbeen speelt met name op tijdens hardlopen en springen. In sommige gevallen is de pijn zo erg dat het niet mogelijk is om verder te gaan met sporten. De klacht komt veel voor bij mensen die intensief en veel lopen, zoals voetballers, militairen, hardlopers en wandelaars. Vaak ontstaat het compartimentsyndroom na een snelle toename van de hoeveelheid belasting. Compartimentsyndroom is de algemene benaming voor de aandoening die op meerdere plaatsen kan voorkomen, de term Anticus Logesyndroom duidt op de plek waar de klacht zich bevindt. Het gaat in de meeste gevallen van een compartimentsyndroom in het onderbeen om het Anticus Logesyndroom.
Symptomen van het compartimentsyndroom zijn een klemmend, pijnlijk gevoel aan de buitenkant, aan de voorzijde van het onderbeen tijdens het hardlopen of springen. De pijn komt vaak in één been voor, maar kan ook in beide benen voorkomen. De huid kan glanzend en warm zijn en u kunt een gevoel ervaren alsof uw spieren op spanning staan (spierrekkingspijn). Het compartimentsyndroom kan acuut en chronisch zijn.
Bij een acuut compartimentsyndroom speelt de pijn op tijdens de belasting, maar kan ook binnen 12 uur daarna nog optreden. De pijn houdt aan en wordt in dat geval niet minder wanneer u stopt met bewegen.
Bij een chronisch compartimentsyndroom spelen de pijnklachten op bij een specifieke belasting. Er ontstaat dan een drukkende, stekende of krampachtige pijn in het onderbeen. De pijn neemt in het geval van een chronisch compartimentsyndroom af wanneer u stopt met bewegen. In een vergevorderd stadium kunnen ook bewegingsstoornissen optreden.
In de meeste gevallen van het compartimentsyndroom zijn de klachten ontstaan na een lange periode van rust of wanneer in korte tijd intensief wordt begonnen met sporten. Het begin van de voetbaltraining na de zomerstop is daarvan een bekend voorbeeld.
Wanneer een dwarssnede van het onderbeen wordt gemaakt, is te zien dat de spieren bestaan uit verschillende compartimenten. Wanneer het onderbeen wordt belast, kan de druk in deze compartimenten toenemen. Bij het compartimentsyndroom zoals het vaak voorkomt, is bijna altijd sprake van pijn aan de voorkant van het onderbeen, in het voorste compartiment. De spieren in dit compartiment worden intensief gebruikt bij alle loopbewegingen en springbewegingen.
Uit onderzoek is gebleken dat er geen relatie bestaat tussen de hoeveelheid druk in het compartiment en de pijn. Wat de exacte oorzaak is van de pijn is niet helemaal duidelijk.
Onderbeenklachten komen in veel verschillende vormen voor. Het kan moeilijk zijn om de verschillende onderbeenklachten van elkaar te onderscheiden. Een voorbeeld van een andere onderbeenklacht die veel voorkomt is shin splints. Bij shin splints (ook wel mediaal tibiaal stress syndroom of MTSS) is er sprake van pijn in het bot. Bij het compartimentsyndroom is er sprake van pijn in de spier. Deze twee verschillende klachten worden vaak met elkaar verward.
Belangrijk bij pijn in het onderbeen door het compartimentsyndroom is om rekening te houden met de hoeveelheid belasting. Probeer rust te houden en de belasting tijdelijk sterk te verminderen. Merkt u niet voldoende verbetering of heeft u al langer last van pijn in uw onderbeen tijdens of na het sporten, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de (sport)podotherapeut.
Het compartimentsyndroom is een aandoening die veel voorkomt in de podotherapiepraktijk en er is veel bekend over effectieve behandeling ervan. Onderdelen van het behandelplan zijn vaak aangepaste, op maat gemaakte sportsteunzolen, in combinatie met een trainingsadvies en een gepast schoenadvies. Ook het looppatroon kan van invloed zijn op het ontwikkelen van onderbeenklachten. Het is goed om te weten dat u bij ons terecht kunt voor een uitgebreide loopanalyse. Het is mogelijk dat de sportpodotherapeut een samenwerking start met andere medische disciplines, zoals een sportarts of een sportchirurg.