Menu

Gebroken middenvoetsbeentje

U bent hier: HomeKlachtenVoetGebroken middenvoetsbeentje

Een gebroken middenvoetsbeentje wordt ook wel een marsfractuur genoemd. Een marsfractuur is een breuk die ontstaat doordat er continu druk staat op dezelfde plek in de voet. Dit noemen we ook wel een ‘stressfractuur’. De klacht draagt de naam ‘marsfractuur’, omdat de klacht vaak veroorzaakt wordt door veel te lopen (en te ‘marcheren’). Een marsfractuur komt dan ook regelmatig voor bij militairen.

Symptomen gebroken middenvoetsbeentje

Bij een gebroken of gescheurd middenvoetsbeentje is er vaak een moeilijk te beschrijven pijn aanwezig in de middenvoet. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen. Een klein scheurtje van het middenvoetsbeentje is op een röntgenfoto vaak moeilijk tot niet zichtbaar. Pas wanneer het middenvoetsbeentje volledig gebroken is, zal de fractuur goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

Oorzaken gebroken middenvoetsbeentje

Een breuk in de middenvoet ontstaat vaak plotseling. Mogelijke factoren die de kans op een marsfractuur vergroten, zijn:

  • Afwijkende stand van de voet
  • Verkeerde afwikkeling van de voet bij het lopen
  • Veel lopen en staan
  • Botaandoeningen waarbij de botten broos zijn

Behandeling gebroken middenvoetsbeentje

Een voet met een breuk of een scheurtje in het middenvoetsbeentje hoeft niet per se ingegipst te worden. Vaak kunnen minder zware therapieën al voldoende ondersteunen om u pijnvrij te laten lopen. Heeft u het vermoeden dat uw middenvoetsbeentje gebroken is? Zorg er dan voor dat u op goede, stevige schoenen loopt. Wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een röntgenfoto te laten maken. Een marsfractuur hoeft niet op een röntgenfoto zichtbaar te zijn. Soms wordt dit pas duidelijk bij een grotere breuk of wanneer het bot zich al aan het herstellen is.

Eventueel kan de podotherapeut uw voet ondersteunen met behulp van podotherapeutische zolen. Deze zolen worden op maat voor u gemaakt aan de hand van een uitgebreid onderzoek. Bij dit onderzoek kijkt de podotherapeut onder andere naar uw looppatroon, en de stand van uw voeten. Ook wordt er een drukmeting gedaan, waarmee de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan in kaart wordt gebracht. Op basis van het onderzoek kan de podotherapeut uw steunzolen vervaardigen. De steunzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en beïnvloeden de belasting op de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen. Op deze manier wordt uw middenvoet zoveel mogelijk ontlast en krijgt de marsfractuur de kans om te genezen. In afwachting van de zolen zal uw podotherapeut de voet tapen. Daarnaast wordt u voorzien van een advies op het gebied van schoenen, waarmee uw voeten zoveel mogelijk worden ondersteund. De genezing van een marsfractuur kan weken tot maanden in beslag nemen.

Meest toegepaste behandeling bij Gebroken middenvoetsbeentje
× Hoe kan ik u helpen?