Een likdoorn, ook wel ‘eksteroog’ of clavus genoemd, is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. Een likdoorn ontstaat als gevolg van langdurige druk op dezelfde plek. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn kunnen vormen. Deze plek kan pijnlijk worden, omdat de likdoorn, zoals de naam ook prijsgeeft, als een ‘doorn’ naar binnen groeit. Vaak ontstaat er druk op het bot of op een zenuw. Mensen die smalle schoenen dragen kunnen sneller te maken krijgen met een likdoorn. De schoen drukt dan op bepaalde plekken op de voet, waardoor hier eelt en vervolgens een likdoorn ontstaat. Likdoorns worden over het algemeen vaker gezien bij vrouwen, omdat vrouwen vaker smalle schoenen dragen dan mannen.
Een likdoorn kan veel verschillende kleuren hebben. Vaak wordt de likdoorn herkend aan een ronde, rode plek met een witachtig puntje in het midden, welke zichtbaar is in het eelt. Wanneer er op u specifiek op de likdoorn drukt, voelt u een scherpe, stekende pijn. Deze pijn kan ook optreden bij het dragen van bepaalde schoenen of het lopen op blote voeten.
Eelt kan zich naar verloop van tijd vormen tot een likdoorn. Door het aanhouden van de druk op dezelfde plek, ‘verhoornt’ het eelt totdat het zich vormt tot een likdoorn. Bij verhoorning is er sprake van het normale proces om plekken met verhoogde druk te beschermen met een extra laag eelt. Deze eeltplekken komen bij vrijwel iedereen voor. Deze kleine eeltplekjes zijn onschuldig en hoeven niet te worden behandeld.
Bij de toename van verhoorning is de druk op de pijnlijke plek vaak verhoogd. Deze verhoogde druk zorgt voor extra aanmaak van eelt, dus voor meer verhoorning. De plek zal extra worden beschermd, waardoor het lichaam de eeltlaag nog dikker maakt. Er kan een branderig en stekend gevoel ontstaan.
Wanneer er sprake is van te smalle schoenen, een afwijkende stand van de voet of een afwijkend looppatroon, kunnen verhoogde drukpunten ontstaan. Op het moment dat de oorzaak niet wordt aangepakt, zal het lichaam de locaties met verhoogde druk extra gaan beschermen. Veel extra eelt wordt aangemaakt. Wanneer het eelt niet structureel wordt verwijderd, kunnen er uiteindelijk kloven of likdoorns ontstaan die naar binnen groeien. Deze kunnen als zeer pijnlijk worden ervaren.
Voor het verwijderen van een likdoorn kunt u terecht bij een (medisch) pedicure. Heeft u veel of vaker last van likdoorns? Probeer dan te achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Houd bijvoorbeeld rekening met de juiste schoenen. Komt u hier zelf niet uit of blijft u klachten ervaren van likdoorns? Dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.
De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Met behulp van apparatuur meet de podotherapeut de drukverdeling onder uw voeten, zowel staand als tijdens het lopen. Tijdens het onderzoek wordt duidelijk of er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een afwijkend looppatroon, waardoor de likdoorns veroorzaakt kunnen worden. Op basis hiervan kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de drukverdeling onder uw voeten en kunnen pijnlijke drukpunten wegnemen. Ook geeft de podotherapeut een schoenadvies dat past bij uw likdoornklachten.
Daarnaast kan de podotherapeut een orthese (teenstukje) maken die de stand van uw tenen corrigeert of de druk op uw tenen vermindert, zodat likdoorns zich niet meer gemakkelijk kunnen vormen.