Menu

Morbus Köhler 2

U bent hier: HomeKlachtenVoetMorbus Köhler 2

Morbus Köhler 2, ook wel de ziekte van Freiberg of de ‘ziekte van Köhler’ genoemd, is een groeistoornis van het tweede middenvoetsbeentje. Dit botje heeft verminderde bloedtoevoer of had dit in het verleden. Door de groeistoornis sterft een deel van het bot af. De ziekte ontstaat vaak tijdens de puberteit en met name meisjes hebben hier last van. Morbus Köhler 1 en Morbus Köhler 2 zijn soortgelijke ziekten, maar tasten een verschillend bot in de voet aan.

Symptomen morbus Köhler 2

Bij Morbus Köhler 2 bevindt de pijn zich onder de bal van de voet, bij het tweede middenvoetsbeentje. De pijn kan een tijd verdwijnen en later weer terug komen. De voorvoet is gezwollen en het gewricht van het aangedane middenvoetsbeentje wordt stijver. Klachten kunnen zo erg worden dat lopen bijna niet meer mogelijk is. Als gevolg van Morbus Köhler 2 kan osteoporose optreden, waardoor botbreuken gemakkelijk kunnen ontstaan. De aandoening wordt daarom vaak pas opgemerkt wanneer het middenvoetsbeentje is gebroken.

Oorzaken morbus Köhler 2

Bij Morbus Köhler 2 heeft het tweede middenvoetsbeentje te maken (gehad) met een verminderde bloedtoevoer. Hierdoor is afsterving van het bot (avasculaire botnecrose) ontstaan. De oorzaak van Morbus Köhler 2 is vaak onbekend. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de Morbus Köhler 2 zijn:

  • Grote hoeveelheid belasting op de voet
  • Slechte doorbloeding als gevolg van de groei

Behandeling morbus Köhler 2

De klachten kunnen verergeren wanneer de voet teveel belast wordt. U kunt zelf kijken of uw kind meer rust kan nemen en de plek koelen. Ook is het belangrijk dat uw kind juiste schoenen draagt, die niet tegen de pijnlijke plek drukken. Morbus Köhler 2 geneest in de meeste gevallen niet vanzelf. Behandeling is gericht op het wegnemen van pijnklachten, maar niet op het genezen ervan. Een verbeterde drukverdeling en afwikkeling van de voet bij het lopen kunnen de pijnklachten verminderen. Podotherapeutische zolen of aangepaste schoenen kunnen hierbij uitkomst bieden. Soms is gipsverband (loopgips) in de acute fase noodzakelijk om de voet te ontlasten. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Meest toegepaste behandeling bij Morbus Köhler 2
× Hoe kan ik u helpen?