De voorste scheenbeenspier (Musculus Tibialis Anterior) loopt via de voorzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. De pees die hieraan hecht zorgt ervoor dat de voet niet op de grond klapt bij het lopen en tilt de voet als het ware op. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. In het volgende stadium kan de structuur van de pees veranderen. Hoe verder de overbelasting gevorderd is, hoe moeilijker de pees weer herstelt.
Doorgaans bevindt de pijn zich aan de binnenzijde van de voet en straalt de pijn uit naar de wreef. Klachten treden op voor, tijdens en na belasting. Bij veel lopen, staan en sporten worden de klachten erger. Druk van de schoen aan de binnenzijde van de voet kan pijnlijk zijn. Het kan voorkomen dat u de voet niet goed meer kunt heffen of dat er sprake is van krachtverlies.
De musculus tibialis anterior of voorste scheenbeenspier hoort tot de aan de voorzijde van het lichaam gelegen (ventrale) spieren van het onderbeen. Het is een lange spier. De pees kan gevoeld worden aan de voorzijde van de enkel. Deze spier zorgt ervoor dat de voet niet op de grond “klapt” bij het lopen, zoals bij een klapvoet. De spier zorgt ervoor dat de voorvoet en de tenen zachtjes de grond raken. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een overbelaste pees van de voorste scheenbeenspier. De meest voorkomende oorzaak is een afwijkende stand van de voet of voetfunctie. Met name een platvoet of een voet die erg naar binnen kantelt vergroot het risico op overbelasting. Hoe meer trekkracht er op een spier staat, hoe sneller deze overbelast raakt.
De pijn aan de binnenkant van de voet is ontstaan door overbelasting. Het is daarom belangrijk om rust te houden en eventueel de pees te rekken. Zorg er daarnaast voor dat u op de juiste schoenen loopt. Het is belangrijk dat uw schoenen stevig zijn, zodat ze de pees voldoende kunnen ontlasten. Komt u hier zelf niet uit of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.
De podotherapeut kijkt naar de algehele stand van uw lichaam en onderzoekt of er bijvoorbeeld sprake is van een afwijkende stand van uw voeten. In dat geval kan de podotherapeut op maat gemaakt podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen ondersteunen de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen tijdens het lopen en het staan. Ook zorgen ze ervoor dat de druk onder uw voeten beter wordt verdeeld. Op deze manier wordt de overbelaste pees van de m. tibialis anterior zoveel mogelijk ontlast en kan de pijn minder worden.
Daarnaast geeft de podotherapeut een schoenadvies dat past bij de pijn aan de binnenkant van uw voet, zodat u weer comfortabel kunt lopen.