Morbus Ledderhose, of ziekte van Ledderhose, is een voetaandoening waarbij er verdikkingen onder de voet ontstaan. Er zijn knobbels te zien of te voelen in de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Deze peesplaat noemen we de plantaire fascie. De peesplaat loopt van de midden-onderzijde van de hiel tot aan de tenen. De verdikkingen worden soms steeds groter. Soms zijn er meerdere verdikkingen aanwezig, maar meestal is er maar één verdikking zichtbaar. Er kunnen soortgelijke verdikkingen of bulten in andere delen van de voet zichtbaar zijn. De aandoening komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder en doorgaans meer bij mannen dan bij vrouwen.
In de acute fase van morbus Ledderhose ontstaat er een ‘knobbel’ onder de voet. Deze bevindt zich in de voetholte en hoeft niet pijnlijk te zijn. Er wordt vaak een trekkend gevoel beschreven in de holte van de voet. De verdikking kan er voor zorgen dat de pees in de holte van de voet minder goed zijn functie kan uitvoeren. Hierdoor kan de pees korter worden en kan een afwijkende stand van de voet ontstaan. Meestal wordt de voet holler en krijgt de voet een hogere wreef. De knobbels kunnen bij rust of minder belasting iets minder dik worden of in ieder geval geen pijn meer geven. Meestal gaan de knobbels niet vanzelf weg.
Bij morbus Ledderhose zijn er verdikkingen in het bindweefsel ontstaan. De oorzaak van het ontstaan hiervan is niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren bekend, zoals erfelijke aanleg, roken, gebruik van alcohol, diabetes mellitus en het langdurig gebruik van anti-epileptica.
Heeft u last van morbus Ledderhose, dan is het belangrijk dat u goede schoenen draagt. Moet u veel staan en lopen, dan is het verstandig om een schoen te dragen met een stevige loopzool. Zo vermindert u zoveel mogelijk de trekspanning op de pees. Soms is dit voldoende om de klachten van morbus Ledderhose te verminderen of te doen verdwijnen. Ook kan het helpen om de onderkant van de voet te masseren met een tennisballetje.
Komt u hier niet uit, merkt u geen verbetering of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan podotherapeutische zolen voor u aanmeten om de pees te ondersteunen en de verdikkingen drukvrij te leggen. Door het ondersteunen van de pees wordt deze minder intensief belast en kunnen eventuele pijnklachten verminderen. Wanneer de knobbels pijnlijk blijven kunnen in de zool uitsparingen gemaakt worden, om zo de knobbels in de peesplaat verder te ontlasten.
Ook de schoenen spelen een belangrijke rol bij het behandelen van de klacht. De podotherapeut kan u een specifiek schoenadvies geven. Om het trekkende gevoel tegen te gaan kunnen er nog gerichte rekoefeningen uitgevoerd worden.