Diabetes Mellitus en podotherapie

Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg schadelijk voor alle delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

De podotherapeut speelt voornamelijk een belangrijke rol bij de preventief behandeling van een diabetische voet. Deze diabetische voet is een groot risico voor de diabetes patiënt, dit omdat in bijna alle gevallen het gevoel en de doorbloeding is aangetast. Als er dan een wond ontstaat zal deze slecht tot niet genezen, door een intensieve behandeling is het soms mogelijk om deze wond als nog te genezen. Ook kan de podotherapeut de (half) jaarlijkse diabetische voetscreening uitvoeren, tevens als de voetbehandeling bij risico voeten. Als u wilt weten of de podotherapeut ook in u specifieke situatie wat kan betekenen, kunt u het best contact op nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak.