Type klachten

Door de podotherapeut worden heel veel verschillende klachten en aandoeningen behandeld, maar sommige klachten komen vaker voor. Hier onder vind u een beschrijving van de meeste voorkomende klachten die gezien worden door de podotherapeut.

Het lijkt alsof ik klauwtenen heb

Het eerste kootje van de teen staat gestrekt, terwijl de twee laatste koortje van de teen gebogen staat. Het topje van de teen raakt niet de grond en de teen lijkt een beetje op een klauw. Vaak zijn bij deze aandoeningen alle tenen aangedaan.
Klauwtenen kunnen zich ontwikkelen wanneer er een disbalans is tussen de buigers en de strekkers van de tenen. Verder kunnen er een tal van andere oorzaken zijn, zoals een aangeboren afwijkende stand van de grote teen of een holvoet. Veel al wordt gedacht dat ook afwijkende schoeisel de enige oorzaak van deze afwijking is maar diabetes mellitus of alcoholisme kan ook een oorzaak zijn bij het ontstaan van deze afwijkende stand van de tenen.

Door deze afwijkende stand gaan als het waren te tenen klauwen en graven zij zich in de zolen van de schoenen waardoor er pijnlijke eeltvorming ontstaan.

Naast deze twee teenstand afwijkingen zijn er nog vele andere afwijkende standen te benoemen, maar deze twee afwijkingen worden het meeste gezien in de praktijk.

Ik heb last van hamertenen

De eerste twee kootjes van de teen staan gestrekt, terwijl het laatste koortje van de teen gebogen staat. Hierdoor raakt het topje van de teen de grond, als het ware als een hamertje. De hamerteen is het meest voorkomend bij de tweede teen, alhoewel het ook de andere tenen kan beïnvloeden. Het zeldzame geval waarin alle tenen zijn aangedaan, kan een probleem veroorzaken met de zenuwen in de voet.

Hamertenen kunnen zich ontwikkelen wanneer er een disbalans is tussen de buigers en strekkers van de tenen. Een hamerteen kan aangeboren zijn of verworven worden door korte, smalle schoenen te dragen. Ook bij kinderen kan dit ontstaan wanneer zij schoenen dragen die ze al ontgroeid zijn.
Door deze afwijkende stand ontstaat er verhoogde druk op het middelste gewrichtje van de teen, hierdoor er eelt en likdoorntjes ontstaan. Tevens komen er verhoogde drukken op het topje van de teen, ook hier kunnen eelt en likdoorntjes ontstaan. Ook kan deze standsafwijking klachten geven in de gehele teen en/of voorvoet.