Menu

Heb ik een verwijzing nodig?

U bent hier: HomeFAQs
Vind antwoord op de meestgestelde vragen binnen onze praktijk. Mocht u een aanvullende vraag hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

U kunt zonder verwijzing van uw huisarts of specialist bij ons terecht. Natuurlijk mag u nog steeds eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het is niet meer verplicht.

Je bent vatbaarder voor bijvoorbeeld bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels.
Deze veranderingen kunnen optreden zonder dat je er zelf erg in hebt. Hou je voeten dus goed in de gaten als je diabetes hebt. Controleer je voeten dagelijks op rode plekjes, blaartjes en wondjes.

Genezen wondjes niet binnen zeven dagen of vertonen wondjes tekenen van ontsteking zoals roodheid en pus? Ga dan voor advies naar de huisarts.

De beweeglijkheid in je voetgewrichten kan minder worden. Dit kan zorgen voor drukplekken.

Dat betekent ook: minder zuurstof en voedingsstoffen in je voeten. Je huid gaat hierdoor sneller kapot en wondjes genezen slecht.

De stand van je voet kan veranderen doordat je kleine voetspieren niet goed meer werken. Je krijgt drukplekken die eelt, blaren en wondjes veroorzaken.

Je kunt ongemerkt minder gevoel in je voeten krijgen. Dan merk je het bijvoorbeeld niet als water te warm is of dat je een blaar krijgt door een steentje in je schoen.

Na het al dan niet starten met de behandeling zal er een vervolg afspraak gepland worden. Soms wordt deze afspraak gebruikt als controle voor de therapie en soms om te kijken hoe het met u gaat, want de podotherapeut wil weten hoe het met u klachten gaat.

Na het onderzoek wordt er door de podotherapeut een conclusie getrokken uit het gedane onderzoek, naar aanleiding van deze conclusie zal er een behandelplan in overleg met u worden opgesteld. Dit behandelplan wordt, indien u akkoord gaat, direct inwerking gezet.

Na het de anamnese zal er een uitgebreid onderzoek plaats vinden, geheel afgestemd op u klachten. Dit onderzoek kan bestaan uit een palpatie (het uitwendig paleren met de hand of handen bevoelen van de te onderzoeken delen van het lichaam), functieonderzoek (hierbij worden o.a. de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten in de voeten en enkels onderzocht. Indien nodig wordt ook een functieonderzoek van de knieën, heupen en/of rug uitgevoerd.), ganganalyse (hierbij wordt gekeken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en indien nodig ook naar de beweging van de knieën, heupen en romp), podoscopie (een podoscoop is een lichtbak, waarin op de bodem een spiegel is geplaatst. Staat iemand op deze lichtbak dan kan de podotherapeut de onderkant van de voeten via deze spiegel bekijken. De podoscoop wordt gebruikt om de drukverdeling van de voetzool te laten zien en te beoordelen.) en een schoeninspectie (bij schoeninspectie kan vaak nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk.)

Tijdens het eerste onderzoek zal er eerst een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) plaats vinden, hierin wordt zeer uitgebreid op de klacht in gegaan. Waaneer heeft u klachten, hoelang heeft u al klachten, wanneer worden de klachten erger, hoe zijn de klachten ontstaan? Zijn enkele voorbeelden van vragen die tijdens de anamnese aanbod komen.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met uw dichtstbijzijnde praktijk.
× Hoe kan ik u helpen?