Menu

Voetklachten bij diabetes

U bent hier: HomeVoetklachten bij diabetes

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg schadelijk voor alle delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

Halfjaarlijkse controle bij voetklachten van diabetici

De podotherapeut speelt voornamelijk een belangrijke rol bij de preventief behandeling van een diabetische voet. Deze diabetische voet is een groot risico voor de diabetes patiënt, dit omdat in bijna alle gevallen het gevoel en de doorbloeding is aangetast. Als er dan een wond ontstaat zal deze slecht tot niet genezen, door een intensieve behandeling is het soms mogelijk om deze wond als nog te genezen.

Ook kan de podotherapeut de (half) jaarlijkse diabetische voetscreening uitvoeren, tevens als de voetbehandeling bij risico voeten. Als u wilt weten of de podotherapeut ook in u specifieke situatie wat kan betekenen, kunt u het best contact op nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak.

Podotherapie bij diabetes

Je kunt ongemerkt minder gevoel in je voeten krijgen. Dan merk je het bijvoorbeeld niet als water te warm is of dat je een blaar krijgt door een steentje in je schoen.

De stand van je voet kan veranderen doordat je kleine voetspieren niet goed meer werken. Je krijgt drukplekken die eelt, blaren en wondjes veroorzaken.

Dat betekent ook: minder zuurstof en voedingsstoffen in je voeten. Je huid gaat hierdoor sneller kapot en wondjes genezen slecht.

De beweeglijkheid in je voetgewrichten kan minder worden. Dit kan zorgen voor drukplekken.

Je bent vatbaarder voor bijvoorbeeld bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels.
Deze veranderingen kunnen optreden zonder dat je er zelf erg in hebt. Hou je voeten dus goed in de gaten als je diabetes hebt. Controleer je voeten dagelijks op rode plekjes, blaartjes en wondjes.

Genezen wondjes niet binnen zeven dagen of vertonen wondjes tekenen van ontsteking zoals roodheid en pus? Ga dan voor advies naar de huisarts.

Meest toegepaste behandeling bij Voetklachten bij diabetes
× Hoe kan ik u helpen?