Menu

Artrose rug

U bent hier: HomeKlachtenRugArtrose rug

Bij artrose in de rug (spondylartrose) is het kraakbeen tussen de wervels in de rug dunner geworden, waardoor de wervels niet meer soepel over elkaar bewegen. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Kraakbeen zorgt ervoor dat het oppervlak tussen de gewrichten glad is, waardoor het goed kan bewegen. Bij artrose neemt dit kraakbeen in kwaliteit af of is het beschadigd. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Pijnklachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen artrose rug

Artrose in de rug uit zich veelal door startpijn en startstijfheid (onder) in de rug. De pijn kan minder worden wanneer u meer beweegt. Echter kunnen de pijnklachten ook toenemen bij teveel activiteit, of bij het aannemen van een slechte zit- of werkhouding.  Er is een diffuse pijn aanwezig in de rug die kan uitstralen naar de billen of benen. De rug is minder makkelijk te bewegen en wordt stijf. Met name bij het opstaan uit bed in de ochtend zijn er pijnklachten aanwezig en voelt de rug stijf aan. Bij meer beweging worden de klachten minder erg.

Oorzaken artrose rug

De wervels in de wervelkolom bestaan uit een wervellichaam en daaraan zitten de zogenaamde facetgewrichten. Tussen de wervels zitten ook tussenwervelschijven.  Op de contactvlakken van de gewrichten zit een laagje kraakbeen. Door belasting en het ouder worden wordt de kwaliteit van dit kraakbeen minder waardoor het bewegen minder soepel verloopt en ook pijnklachten kunnen ontstaan.

In veel gevallen is de oorzaak van artrose in de rug onbekend. Pijnklachten ontstaan vaak pas op latere leeftijd, maar de slijtage is meestal al jaren aan de gang. Mogelijke oorzaken van artrose in de rug zijn:

  • Arbeidsintensieve werkzaamheden
  • Beenlengteverschil
  • Overgewicht
  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde stand van benen of voeten (zoals X-benen of O-benen)
  • Veel en zwaar sporten

Behandeling artrose rug

Artrose in de rug gaat niet vanzelf over, het is een progressieve aandoening. Dat wil zeggen dat het (langzaam) erger kan worden. De startstijfheid en pijn kunnen minder worden door bijvoorbeeld uw belasting aan te passen, uw werkhouding te verbeteren of oefeningen te doen. Merkt u dat de pijn steeds erger wordt of niet minder wordt, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt de stand van uw voeten, knieën, heupen en lage rug ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand en ondersteunen de voeten en benen tijdens het lopen en het staan. Is er sprake van een beenlengteverschil, dan kan de podotherapeut een hakverhoging plaatsen, waardoor beide benen weer gelijk worden belast. Door het beïnvloeden en ondersteunen van de voeten en benen wordt de belasting in de rug veranderd en kunnen pijnklachten verminderen. De podotherapeut zal daarnaast een schoenadvies geven dat past bij de artrose in uw rug. Röntgenfoto’s kunnen de aanwezigheid van artrose in de rug aantonen. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Meest toegepaste behandeling bij Artrose rug
× Hoe kan ik u helpen?