Menu

Steunzolen

U bent hier: HomeBehandelmethodesSteunzolen

Steunzolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit. Steunzolen worden ook wel podotherapeutische zolen, inlegzolen of inlays genoemd. Een therapie met behulp van steunzolen wordt veel toegepast in de podotherapiepraktijk, omdat ze van grote invloed kunnen zijn op het verminderen van pijnklachten in uw voeten, knieën, benen, heupen en lage rug.

Wat doen steunzolen?

Steunzolen kunnen bij verschillende klachten worden toegepast. Zo kunnen ze zorgen voor een betere drukverdeling en kunnen ze uw algehele houding verbeteren. Een beenlengteverschil kan met steunzolen worden beïnvloed. Soms is het nodig dat specifieke spieren of pezen worden ontlast of dat drukpunten worden vermeden. In dat geval kan de podotherapeut op een specifieke plaats in de steunzool een verhoging of verlaging aanbrengen, waardoor uw voeten op een andere manier worden belast.

Hoe worden steunzolen gemaakt?

Bij uw bezoek aan de podotherapeut wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar het ontstaan van uw klachten. Hierbij wordt onder andere een drukmeting gedaan, waarbij zichtbaar wordt waar de drukpunten zich bevinden. Als bij het onderzoek duidelijk wordt dat steunzolen voor u een oplossing kunnen zijn, zal de podotherapeut deze ter plekke bij u aanmeten.

Om steunzolen aan te meten, wordt gebruik gemaakt van een iPad 3D scan. Bij deze scan wordt een zeer nauwkeurige, digitale afdruk gemaakt van uw voeten. Deze afdruk vormt de basis voor de podotherapeut om een steunzool voor u te ontwerpen. De podotherapeut modelleert de steunzolen, zodat ze de juiste invloed hebben op het verminderen van uw klachten. Wanneer het digitale ontwerp klaar is, worden de steunzolen machinaal gefreesd. Hiermee worden zelfs de kleinste aanpassingen goed doorgevoerd. Bij uw vervolgafspraak levert de podotherapeut uw op maat gemaakte steunzolen aan u af.

Steunzolen voor verschillende omstandigheden

Steunzolen kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt. Zo kan de podotherapeut kiezen voor een samenstelling van harde en zachte materialen. De samenstelling van uw steunzolen is afhankelijk van de situatie waarin u ze gebruikt.

Wanneer worden steunzolen toegepast?

De podotherapeut kan een therapie met behulp van steunzolen in veel gevallen toepassen. Hieronder vindt u een aantal specifieke voorbeelden van klachten waarbij zooltherapie mogelijk wordt toegepast:

  • Steunzolen bij hielspoor (fasciitis plantaris)
  • Steunzolen bij zenuwpijn in de tenen
  • Steunzolen bij hallux Valgus (scheve grote teen)
  • Steunzolen bij achillespeesklachten
  • Steunzolen bij Shin Splints

Steunzolen voor sporters

Steunzolen voor sporters zijn anders dan normale steunzolen. Uw voeten worden tijdens het sporten namelijk op een andere manier belast dan tijdens ‘algemene’ activiteiten zoals lopen.

Meest toegepaste behandeling bij Steunzolen
× Hoe kan ik u helpen?