Menu

Veel gestelde vragen over podotherapie

U bent hier: HomeVeel gestelde vragen over podotherapie
Vind antwoord op de meestgestelde vragen binnen onze praktijk. Mocht u een aanvullende vraag hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Algemene vragen over podotherapie

U kunt zonder verwijzing van uw huisarts of specialist bij ons terecht. Natuurlijk mag u nog steeds eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het is niet meer verplicht.

Podotherapie en podologie wordt vaak door elkaar gehaald, beide zijn deze beroepen voetkundig, maar er is een werkelijk verschil tussen beide.

Een van de grootste verschillen is de opleiding, een podotherapeut heeft een vier jarige fulltime HBO volbracht. Een podoloog heeft daar in tegen een veel korte parttime opleiding gevolgd. Daarnaast houdt een podoloog zich meer bezig met het maken van zolen en een podotherapeut houdt zich naast het maken van zolen ook bezig met nagel- en teenproblemen, tapen, wondbehandeling/screening bij diabetes patiënten en het uitvoeren van voetbehandelingen. Tevens is podoloog een alternatief beroep terwijl podotherapeut een paramedisch beroep is.

Podotherapie valt niet binnen het basispakket van de zorgverzekering, maar in de aanvullende verzekering. Of u wat vergoed krijgt is afhankelijk van u aanvullende verzekering. Het beste kunt u zelf contact opnemen met u zorgverzekering. Podotherapie valt niet onder het eigen risico.

Voor de meeste zorgverzekeringen is het van belang dat de podotherapeut aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten en dat u in het bezit bent van een verwijzing. Podotherapie A. van Huizen is aangesloten bij de NVvP.

In behandeling bij de podotherapeut

Tijdens het eerste onderzoek zal er eerst een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) plaats vinden, hierin wordt zeer uitgebreid op de klacht in gegaan. Waaneer heeft u klachten, hoelang heeft u al klachten, wanneer worden de klachten erger, hoe zijn de klachten ontstaan? Zijn enkele voorbeelden van vragen die tijdens de anamnese aanbod komen.

Na het de anamnese zal er een uitgebreid onderzoek plaats vinden, geheel afgestemd op u klachten. Dit onderzoek kan bestaan uit een palpatie (het uitwendig paleren met de hand of handen bevoelen van de te onderzoeken delen van het lichaam), functieonderzoek (hierbij worden o.a. de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten in de voeten en enkels onderzocht. Indien nodig wordt ook een functieonderzoek van de knieën, heupen en/of rug uitgevoerd.), ganganalyse (hierbij wordt gekeken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en indien nodig ook naar de beweging van de knieën, heupen en romp), podoscopie (een podoscoop is een lichtbak, waarin op de bodem een spiegel is geplaatst. Staat iemand op deze lichtbak dan kan de podotherapeut de onderkant van de voeten via deze spiegel bekijken. De podoscoop wordt gebruikt om de drukverdeling van de voetzool te laten zien en te beoordelen.) en een schoeninspectie (bij schoeninspectie kan vaak nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk.)

Na het onderzoek wordt er door de podotherapeut een conclusie getrokken uit het gedane onderzoek, naar aanleiding van deze conclusie zal er een behandelplan in overleg met u worden opgesteld. Dit behandelplan wordt, indien u akkoord gaat, direct inwerking gezet.

Na het al dan niet starten met de behandeling zal er een vervolg afspraak gepland worden. Soms wordt deze afspraak gebruikt als controle voor de therapie en soms om te kijken hoe het met u gaat, want de podotherapeut wil weten hoe het met u klachten gaat.

Podotherapie bij diabetes

Je kunt ongemerkt minder gevoel in je voeten krijgen. Dan merk je het bijvoorbeeld niet als water te warm is of dat je een blaar krijgt door een steentje in je schoen.

De stand van je voet kan veranderen doordat je kleine voetspieren niet goed meer werken. Je krijgt drukplekken die eelt, blaren en wondjes veroorzaken.

Dat betekent ook: minder zuurstof en voedingsstoffen in je voeten. Je huid gaat hierdoor sneller kapot en wondjes genezen slecht.

De beweeglijkheid in je voetgewrichten kan minder worden. Dit kan zorgen voor drukplekken.

Je bent vatbaarder voor bijvoorbeeld bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels.
Deze veranderingen kunnen optreden zonder dat je er zelf erg in hebt. Hou je voeten dus goed in de gaten als je diabetes hebt. Controleer je voeten dagelijks op rode plekjes, blaartjes en wondjes.

Genezen wondjes niet binnen zeven dagen of vertonen wondjes tekenen van ontsteking zoals roodheid en pus? Ga dan voor advies naar de huisarts.

Uw behandeling bij de podotherapeut

Als u voor de eerste keer bij de podotherapeut komt, zal dit zijn op verwijzing van praktiserend arts of specialist. Dit eerste onderzoek zal 30-60 minuten in beslag nemen afhankelijk van u klachten. Neem tijdens dit eerste onderzoek u verwijzing, een legitimatiebewijs, het verzekeringspasje en schoenen die u veel draagt (dit kunnen ook werk- of sportschoenen zijn) of waarin u klachten krijgt mee.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met uw dichtstbijzijnde praktijk.