Menu

Hypermobiliteit

U bent hier: HomeKlachtenEnkelHypermobiliteit

Wanneer banden en pezen te soepel zijn, spreken we van hypermobiliteit. De gewrichten zijn extreem beweeglijk, omdat ze minder ondersteund worden door de banden en pezen. Hypermobiliteit komt veel voor bij jonge mensen en mensen van Aziatische afkomst. Wanneer hypermobiliteit pijnklachten geeft spreken we van het hypermobiliteitsyndroom (HMS).

Symptomen Hypermobiliteit

Zolang de gewrichten en pezen niet overbelast raken, geeft hypermobiliteit over het algemeen geen pijnklachten. Bij forse belasting, zoals intensief sporten en zware arbeid, kunnen klachten ontstaan of toenemen. De klachten beginnen vaak op jonge leeftijd en worden minder met het ouder worden. Dit komt doordat de pezen en banden stugger worden wanneer u ouder wordt. Wanneer er sprake is van het hypermobiliteitssyndroom, kan het zijn dat de enkels vaak zwikken en u kunt het gevoel hebben minder stabiel te lopen. Knieklachten, meestal bij fietsen, hurken en traplopen worden ook vaak gezien.

Oorzaken Hypermobiliteit

De exacte oorzaak van hypermobiliteit is niet bekend.

Behandeling Hypermobiliteit

Voor iedereen met pijnklachten door hypermobiliteit zal opnieuw gekeken moeten worden naar een geschikte behandeling. Wanneer er klachten in de voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug aanwezig zijn, kunnen podotherapeutische zolen meer steun geven. Door deze extra steun kunnen banden, spieren en pezen minder snel overbelast raken.

Meest toegepaste behandeling bij Hypermobiliteit