Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi) is een aandoening in de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt en hierbij het ruggenmerg of een zenuw beknelt. In sommige families komt het meer voor dan in andere. Veel hernia’s zijn het gevolg van een letsel dat door een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf ontstaat, meestal bij zwaar tillen of een ongewone beweging. Het kan ook optreden bij ongetrainde mensen die niet geregeld zwaar werk doen.
Typerende symptomen van een hernia zijn een scherpe stekende pijn in de onderrug die uitstraalt naar bil en been. Het betreft één duidelijke zijde. Er kan sprake zijn van krachtsverlies in één of beide benen of een doof gevoel in een bepaald gebied van het been. Hoesten, niezen en persen is pijnlijk. Soms is er sprake van urineverlies en obstipatie. Een bepaalde, vaak onverwachte, beweging is erg pijnlijk.
Tussen de wervels in de wervelkolom bevinden zich tussenwervelschijven die bestaan uit kraakbeen. Deze kraakbeenschijven hebben onder andere een schokdempende functie. De binnenzijde van deze tussenwervelschijf heeft een soort zachte kern. Wanneer er door een verkeerde belasting herhaaldelijk veel druk op de tussenwervelschijf komt te staan, kan een kraakbeenschijf op een bepaalde plek zwakker worden waardoor het zachte materiaal van de binnenkant (de kern) kan gaan uitstulpen. Wanneer dit uitstulpsel op een zenuw drukt, kunnen tintelingen, prikkelingen, pijn of zelfs uitvalsverschijnselen in bil of been ontstaan. Het ontstaan van een hernia kan verschillende oorzaken hebben. Arbeidsintensief werk of veel tillen een van deze oorzaken. Een hernia is het gevolg van letsel dat door een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf ontstaan is. Vaak ontstaat dit soort letsel ook na het maken van een ongewone beweging.
Het is verstandig om bij hevige uitstralende pijn de huisarts te raadplegen. Rust is erg belangrijk bij een hernia. Arbeidsintensieve taken zoals tillen, bukken en snelle bewegingen moeten vermeden worden. In de meeste gevallen gaat een hernia vanzelf over. Dit vereist echter veel tijd en geduld en kan al snel een aantal maanden duren.
De podotherapeut kan onderzoeken of er sprake is van een afwijkende stand van de voeten, een beenlengteverschil of bijvoorbeeld een bekkenscheefstand. In dat geval kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten, waarmee uw benen weer evenredig worden belast. Eventueel wordt een beenlengteverschil opgeheven door een hakverhoging. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen op een andere manier belast en wordt de druk onder uw voeten beter verdeeld. Hiermee kan de pijn verlichten. Mogelijk kunt u met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of oefentherapeut kijken naar uw (werk)houding en hoe u het beste kunt bewegen om de klachten te verminderen.