Menu

Joplin's neuroma

U bent hier: HomeKlachtenVoetJoplin's neuroma

Een Joplin’s neuroma, ofwel een zenuwbeklemming aan de binnenkant van het grote teengewricht, is een aandoening waarbij een zenuw ingeklemd is geraakt. Hierbij ontstaat een brandend, tintelend of in een verder gevorderd stadium een doof gevoel aan de binnenkant van de grote teen. Joplin’s neuroma wordt vaak gezien in combinatie met een scheefstand van het grote teengewricht (hallux valgus). De pijn is aanwezig wanneer u schoenen draagt, en zakt weer weg als u de schoenen uittrekt.

Symptomen Joplin's neuroma

Vaak wordt een doof en verminderd gevoel waargenomen aan de buitenzijde van de grote teen. Ook kan er een brandende, stekende, warme of zeurende pijn aanwezig zijn. De pijnklacht verloopt vaak vanuit het grote teengewricht naar de binnenzijde van de teen toe. Bij het lopen op blote voeten zakt de pijn weg.

Oorzaken Joplin's neuroma

De klachten die ontstaan bij een Joplin’s neuroma worden veroorzaakt door druk op zenuw. Deze druk kan bijvoorbeeld ontstaan door het drukken van het grote teengewricht tegen de binnenkant van de schoen. Het kan voorkomen dat de schoen tijdens het lopen plooit. Tijdens het lopen drukt deze plooi tegen de binnenkant van het grote teengewricht, waardoor de zenuw steeds wordt bekneld. De zenuw kan verdikt en geïrriteerd raken, waardoor deze signalen afvuurt. Daarnaast is een hallux valgus (scheve grote teen) een mogelijke veroorzaker van een Joplin’s neuroma, omdat de voet door de scheefstand minder ruimte heeft in de schoen.

Behandeling Joplin's neuroma

Het is belangrijk om schoenen te dragen met de juiste maat, zowel in lengte als in breedte. Er mogen geen stiksels, naden of plastic kappen op de knobbel van het grote teengewricht lopen. De schoen kan eventueel ‘uitgeknobbeld’ worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de knobbel bij het grote teengewricht. Dit kan zowel uw podotherapeut als een schoenmaker voor u doen. Aanvullend kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Met deze steunzolen wordt de druk op uw voet en daarmee op het grote teengewricht beïnvloed en wordt het grote teengewricht zoveel mogelijk ontlast. Zo kan de pijn minder worden. Ook zal de podotherapeut u een klachtgericht schoenadvies geven, zodat er voldoende ruimte is voor het grote teengewricht in de schoen.

Meest toegepaste behandeling bij Joplin's neuroma
× Hoe kan ik u helpen?