Een Runner’s Knee, Lopersknie (of Tractus iliotibialis frictiesyndroom) is een overbelastingsklacht van een pees aan de buitenzijde van de knie. De klacht treedt voornamelijk op bij hardlopers en heeft daaraan zijn naam te danken. Een Runners Knee is te herkennen aan pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze pijn treedt meestal op tijdens het (hard)lopen en verdwijnt in ruststand weer.
De pijn bevindt zich aan de buitenkant van de knie en speelt al op na enkele minuten hardlopen. De pijn kan uitstralen naar zowel de voorzijde of achterzijde van de knie of de buitenzijde van het bovenbeen of onderbeen. Bij het overgegaan op wandelen neemt de pijn weer af. Fietsen en traplopen geeft geen pijnklachten.
Aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt zich een stevige peesplaat (tensor fascia latea). Deze zorgt voor stabiliteit van de knie. De pees loopt van de bekkenrand naar de buitenzijde van knie en hecht aan op het onderbeen. Bij het neerzetten van de voet tijdens het hardlopen schuift deze pees over de buitenzijde van het bovenbeen. Tussen het bovenbeen en de peesplaat zit een slijmbeurs die ervoor zorgt ervoor dat deze structuren goed over elkaar glijden tijdens het hardlopen. Bij deze schuifbeweging kan teveel wrijving ontstaan, waardoor overbelasting ontstaat.
Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een runner’s knee zijn:
Een Runner’s Knee gaat niet vanzelf over en de pijn kan erger worden als u er niets aan doet. De klachten kunnen zo erg worden dat u niet in staat bent om te sporten. Bij een Runner’s Knee is het belangrijk de belasting aan te passen of rust te houden. Ook is het belangrijk om aan een goede looptechniek te werken. De juiste hardloopschoenen met voldoende demping zijn hierbij van belang. Komt u hier zelf niet uit, vermindert de pijn niet of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de (sport)podotherapeut.
De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, enkels knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als er sprake is van een afwijkende stand van de voet, kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische (sport)zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van de voeten, knieën en heupen tijdens het staan en het lopen. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen op een andere manier belast en kan de pijn verminderen.
Ook geeft de (sport)podotherapeut een gericht (sport)schoenadvies en trainingsadvies dat past bij de pijn in uw knie. Eventueel wordt aanvullend fysiotherapie geadviseerd.