Zenuwpijn in de tenen of voorvoet, ook wel neuralgie genoemd, staat voor elke pijn die ontstaat in het gebied van een bepaalde zenuw in de voet. Er zijn verschillende soorten neuralgie, die meestal worden vernoemd naar de plaats waar de neuralgie zich bevindt. Mortonse neuralgie is de meest voorkomende zenuwpijn in de voorvoet en tenen. Hierbij raakt er een zenuw beklemd tussen de middenvoetsbeentjes. Een inklemming tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje noemt men een Housers neuralgie, tussen het tweede en derde een Heuters neuralgie, tussen het derde en vierde een Mortonse neuralgie en tussen het vierde en vijfde middenvoetsbeentje een Islense neuralgie.
Zenuwpijnen in de tenen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Vaak is er een heftige pijnscheut aanwezig in het gebied dat bij de aangedane zenuw hoort. Ook kunnen er prikkelingen, een brandend gevoel of steken en krampen in het gebied van de zenuw aanwezig zijn. De pijn wordt erger bij een kleine prikkel, zoals het dragen van strakke sokken en schoenen of het aanraken van de huid.
Een beschadiging van de zenuw kan soms symptomen geven als ‘het gevoel hebben op dubbele sokken of watten te lopen’. Een knellend en drukkend gevoel kan in de voorvoet en de tenen aanwezig zijn. Als de zenuw kapot is, kan de gevoelswaarneming volledig wegvallen, dit noemt men neuropathie (bijvoorbeeld bij diabetes). Dit kan erg gevaarlijk zijn, omdat bijvoorbeeld een scherp voorwerp in de voet kan steken zonder dat dit wordt opgemerkt. De voet kan hierdoor gemakkelijk kapot gelopen worden. Ook kan het moeilijk zijn om de tenen te bewegen.
Zenuwpijn ontstaat door beschadiging van een zenuw, bijvoorbeeld na een ongeluk of een wond. Ook kan zenuwpijn ontstaan doordat een zenuw wordt verdrukt of beklemd raakt. Een zenuw kan bijvoorbeeld klem komen te zitten wanneer de voet ‘doorzakt’, de zenuw raakt geïrriteerd en zal signalen in de vorm van bovenstaande symptomen gaan afvuren.
Andere oorzaken voor het ontstaan van zenuwpijn zijn:
Het is belangrijk om de druk van de beklemde zenuw af te halen. De podotherapeut kan podotherapeutische zolen maken om de zenuw drukvrij te leggen. Zodoende kan de zenuw minder snel in verdrukking komen en kan de irritatie afnemen. Hierbij is een goed schoenadvies ook erg belangrijk. Een beschadigde of kapotte zenuw kan niet meer genezen. Een behandeling is dat geval met name gericht op preventie. De podotherapeut kan adviezen geven over het voorkomen van blaren, verwondingen of ontstekingen.